Monday, 27 February 2017

Dan Pemenangnya... Bukan Yang Itu! 5 Kesilapan Terbesar Malam Anugerah

Memang kecoh pagi ini (waktu Malaysia) apabila satu kesilapan besar telah berlaku di penghujung Anugerah Akademi yang ke-89. Majlis yang telah pun berjalan dengan baik selama 3 jam yang dihoskan Jimmy Kimmel itu, akhirnya dicemari dengan pengumuman pemenang anugerah Filem Terbaik yang salah!!

Tapi ini bukanlah kali pertama kesilapan besar terjadi di sebuah majlis anugerah gilang-gemilang. samada berpunca dari masalah teknikal mahupun "human error".

YouGopPop mengimbas kembali 5 kesilapan terbesar yang pernah terjadi di malam-malam anugerah:


Bukan "La La Land"!
Sudah tentu kita bermula dengan yang paling baharu berlaku. Warren Beatty dan Faye Dunaway telah diberikan tugasan untuk mengumumkan pemenang anugerah Filem Terbaik. Beatty kelihatan terpinga-pinga apabila sampul dibuka dan terus menyerahkan tugas kepada Dunaway, yang dengan senyum lebarnya mengumumkan "La La Land" sebagai pemenang! Penerbit dan pelakon-pelakon filem itu terus mengambil pentas untuk memberikan ucapan masing-masing. Pada masa yang sama, kelihatan kekecohan berlaku. Rupanya, filem "Moonlight" yang sepatutnya menang! Sehingga kini, apa yang kita tahu adalah Beatty telah diberikan sampul yang salah, iaitu untuk anugerah Pelakon Wanita Terbaik. Dengan terpampangnya nama "Emma Stone, "La La Land", Dunaway pun terus mengumumkan filem itu sebagai pemenang. Memang ini merupakan malam yang tidak akan dilupakan!

Credit: @curlycomedy 

Oh Adele!
Beberapa minggu sebelum malam Oscar ini pula terlah berlangsung anugerah Grammy. Adele, yang turut menang besar pada malam itu, telah diberikan penghormatan untuk menyanyikan lagu "Fast Love" sebagai penghormatan kepada mendiang George Michael. Namun persembahan beliau seperti ada yang tak kena. Selepas korus yang pertama, Adele sendiri memberhentikan persembahan dan sambil mengeluarkan perkataan carut, beliau meminta maaf atas kepincangan nyanyiannya. Emosi yang tak terkawal telah menyebabkan beliau menyanyi agak sumbang. Buat pertama kalinya di pentas Grammy, sesebuah persembahan telah dimulakan semula, tetapi Adele menyampaikannya dengan "flawless" kali ini.

Mana Teleprompter Wei!
Beberapa minggu lepas juga di malam anugerah Golden Globes, hos Jimmy Fallon naik ke pentas dengan diiringi tepukan gemuruh. Namun, belum sempat beliau memulakan majlis, mesin "teleprompter" di hadapan pentas gagal berfungsi! Bayangkan, setelah gigih membuat latihan dan pelbagai persediaan, majlis bermula dengan kegagalan teknikal yang besar! Nasib baik Fallon berjaya mengawal keadaan dengan baik.

Michael Jackson Diranjau!
Di MTV Video Music Awards (VMA) 2002, Britney Spears telah naik ke pentas untuk mengucapakan selamat hari lahir yang ke-44 kepada Michael Jackson. Dalam ucapannya, Britney telah memanggil Michael "artist of the millennium". Michael menyangkakan yang beliau telah diberikan anugerah "artist of the millennium" itu dan membuat ucapan terima kasih, sedangkan anugerah itu langsung tidak wujud!
Kesian Miss Colombia
Kesilapan ini kini dianggap sebagai taraf legenda. Di pertandingan Miss Universe 2015, hos Steve Harvey telah mengumumkan Miss Colombia sebagai pemenang. Audiens mula bersorak dan Miss Colombia tampil kehadapan untuk dipakaikan tiara dan "sash", serta menerima bunga dari pemenang tahun sebelumnya. Tapi Harvey kemudiannya muncul semula dan memberitahu penonton yang beliau telah menyebut nama yang salah. Pemenang sebenar ialah Miss Philippines, yang kelihatan tercengang dan kemudiannya agak malu untuk mengambil takhta beliau. Tiara dari Miss Colombia telah diambil semula, dan Harvey terus menerus meminta maaf sehingga siaran tamat.


No comments:

Post a Comment